Musik fra magisk univers

Når en uddannet cellebiolog taler om universets magi og det, den ellers består af, og oven i købet har omsat det i musik og lyrik, er der kun grund til at tage det alvorligt.
Og det er alvorligt ment fra Johan Kolstrup, der trådte sine musikalske barnesko i Skive, hvor han som 12-årig skrev sine første sange som del af et succesfuldt lokalt kuld, der tæller navne som Mads Langer, Mattias Kolstrup, Dúné, Superheroes og Søren Balsner, Carpark North.

Lillebror Mattias Kolstrup har brugt 2020 på at sadle om musikalsk. Nu har storebror Johan gjort akkurat det samme. Det sætter singlen »Til en veninde«, som blev udsendt i december, tyk streg under. Teksten er hentet fra et næsten 200 år gammelt digt af poeten Emil Aarestrup, og udgivelsesdatoen for singlen var ikke tilfældig. Det var nemlig på 220-års dagen for Aarestrups fødsel.


Med Emil Aarestrups strofer har Johan Kolstrup også afsløret en vis hengivelse til romantik-perioden, og det vil også afspejle sig i det nye »Kolstrupske« univers, som foreløbig kulminerer i februar, hvor han udgiver sit første dansksprogede album »Frk. Andersen & Motorcykelracet«.


Dyb krise
Personligt har Johan Kolstrup været inde i en dyb krise. Det kom til brud med en pige, han var meget glad for. Selv beskriver han forløbet som meget voldsomt.
Men det satte gang i en indre søgning, for hvad nu? Og det var her interessen faldt på gammel dansk lyrik, måske fordi engelsksprogede tekster egentlig aldrig har været ham, som han siger.

Johan Kolstrup nævner Jeppe Aakjær, den lokale digters og forfatters skildringer af hedens folk og natur omkring Skive-egnen. Nok ikke nogen tilfældighed, at Aakjærs navn dukker op i musikerens tanker, når man nu er født og opvokset i Skive.


Fysisk nedtrykt oven på en operation i februar begyndte han – med egne ord – “at synge til verden”.

“Det var nærvær, energi og magi, der skabte melodierne”, forklarer Johan Kolstrup:

“… en guddommelig oplevelse, som jeg er taknemlig for. Der gik en udvikling i gang. Jeg opdagede, hvad det vil sige at være til stede og se ting på en ny måde. Jeg var gået fra egoets rum til »bare at være«, fra at have fokus på det materielle til at fokusere på den åndelige verden, Emil Aarestrups univers”, fortæller Johan Kolstrup.

Befrielsesalbum
Sangene til det kommende album er alle lavet indenfor det seneste år. Komponisten kalder det et befrielses-album, et hjerteprojekt med meget positiv energi, og sådan bliver det også fremadrettet, lover han.

“Musikken er et produkt af min indre udvikling, og det har forplantet sig i sangene. Jeg er typen, der bygger mit hus om, fordi jeg vil leve i huset i lang tid endnu. Jeg er ikke bange for at rive noget op med rod og plante noget nyt”, siger Johan Kolstrup.

“Jeg er et givende menneske, og da mine fans er ligesom mig, vil de modtage den nye musik rigtig godt, men de kommer til at holde af min musik på en anden måde”, understreger han.

“Jeg kan mærke, at jeg nu udtrykker mig på en god og ærlig måde, og så er det bare at gøre det”, tilføjer sangskriveren.

Sammenhold
Sammenholdet Kolstrup-brødrene imellem fornægter sig ikke. Mattias er medsangskriver på et par af numrene.

“Vi har været helt nede i »maskinrummet« sammen. Jeg har godt nok endnu ikke skrevet noget til ham, men det kommer”, fastslår Johan Kolstrup, der ofte arbejder i eget lydstudie.

“Når Mattias så kommer forbi, har han altid et eller andet at byde ind med. Vi hygger og snakker lidt. Pludselig opstår en melodi, og vi er dybt professionelle, når vi kommer i gang,” uddyber Johan Kolstrup.


Tredje bror, den ældste af drengene i familien Kolstrup, Jeppe, er også indblandet i projektet. Han er instruktør på videoen til nummeret »Motorcykelkapløb«, som også vil være at finde på albummet »Frk. Andersen og Motorcykelracet« Hvor i alverden, han så har fået den titel fra?

“Det må du spørge Vor Herre om”, lyder svaret.

“Tingene kommer bare til mig, og så er det det. Pigen, der forlod mig, er muligvis Frk. Andersen. Sangene handler om bruddet med hende og tiden efter, hvor jeg har taget en dyb vejrtrækning og fået ro på livet”, fortæller Johan Kolstrup.

Aakjærs digte
Snakken falder tilbage på Jeppe Aakjærs digte, som musikeren og sangskriveren godt kunne tænke sig at sætte musik til på et tidspunkt.

“Aakjær har lavet flere digte på meget højt niveau, men hvor Aarestrup repræsenterer åndeligheden, er Aakjær mere socialt bevidst. Det gør, at det vil blive en anden type sange og ikke så lette og luftige, som de sange, jeg lige har lavet”, konstaterer Johan Kolstrup.

Han føler sig i den grad forankret i universets energi, og det er i sig selv guddommeligt, som han siger i svaret på, om han med stilskiftet er blevet mere religiøs anlagt. I hvert fald er han nået til den erkendelse, at han har en nørdet måde at se livet på. Han er nu på den anden side af krisen og har genopfundet sig selv som en dansksproget, eftertænksom trubadur.

Anne Kalhave Brostrøm, forfatter og Johan Kolstrups manager, kalder ham for en lyrisk popsanger, “et utroligt givende, søgende, modigt og åbenhjertigt menneske”.

“Frk. Andersen og motorcykelracet« er et livsbekræftende episk værk med eftertænksomt og dybfølt lyrik, et »kærlighedsalbum« og en hyldest til kærligheden”, siger Anne Kalhave Brostrøm.

Johan Kolstrup glæder sig til gensynet med Skive og Skive Theater torsdag aften 6. maj. PR-foto

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *